Spiralki z ciasta francuskiego z szynką podpatrzone u Agaty

Ujrzałam, posmakowałam i też upiekłam. Nie wyszły mi takie piękne jak Agatce. Moje są mniej urodziwe, ale też smaczne, choć pewnie też mniej…
spiralki z ciasta francuskiego Agaty

Składniki

2 opakowania ciasta francuskiego
150-200 g kremowego serka smakowego /dałam część z grilowaną papryką, a część z prażoną cebulą/
ok. 150 g wędzonej wędliny /boczek, szynka/

Wykonanie
spiralki z ciasta francuskiego Agaty
spiralki z ciasta francuskiego Agaty

Wędlinę pokroić w drobną kosteczkę /drobniejsza nie utrudnia potem krojenia/.
Jeden płat ciasta rozłożyć. posmarować na całej powierzchni serkiem, po czym rozłożyć równomiernie pokrojoną wędlinę.
Rozłożyć drugi płat ciasta i przykryć nim ciasto z serem i wędliną, lekko docisnąć.
Teraz przekroić ciasto w poprzek na pół, a następnie pociąć je wzdłuż w paski – na każdej połówce powinno powstać 8 pasków czyli łącznie na obu połówkach będzie ich 16. /Ja pokroiłam je na jeszcze krótsze paski i otrzymałam w sumie 32 części/.
Otrzymane paski skręcić spiralnie i ułożyć na blachach będących na wyposażeniu piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180-200 st.C ok. 15-25 min./aż będą rumiane/.

  1. Nie trzeba góry smarować rozmąconym jajkiem?Przybliż,proszę o jaki serek chodzi 🙂 Z góry dzięki za odpowiedź.Spiralki wyglądają bardzo apetycznie,chcę zrobić na niedzielę 🙂

    • Góry nie trzeba smarować, zaś jeśli chodzi o serek – powinien mieć kremową konsystencję, żeby łatwo się rozsmarował, a poza tym wskazane, by był to serek smakowy np. paprykowy, cebulowy, ziołowy. Mój trochę ciężko się smarował, ale…dałam radę!
      Udanych wypieków i …dasz radę!

  2. Spiralki zrobione i zjedzone 🙂 Użyłam serka o smaku chrzanowym.Bardzo wszystkim smakowały,a mój siostrzeniec,który zazwyczaj grymasi przy jedzeniu zajadał je z sosem czosnkowym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*