Sernik „Szachownica”

Dobrze smakuje, a jeszcze lepiej wygląda! Patrząc na to ciasto w przekroju, wydaje się rzeczą niemożliwą wprost takie ułożenie ciasta i sera, aby powstała „kratka”. A jednak …..
I jak się zaraz okaże, nie jest to zbyt skomplikowane.

Biszkopt

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki /z czubkiem/
8 łyżek zimnej wody
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia

Ser

1-1,30 kg sera zmielonego
8 jaj
30 dkg cukru pudru
2 łyżki budyniu śmietankowego
3/4 kostki masła
1 cukier waniliowy
aromat cytrynowy
ew. rodzynki

Wykonanie

Białka ubić, dodać cukier, ubić, dodawać po 1 żółtku i po 1 łyżce wody i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę, kakao i proszek /przesiane razem/ i już tylko wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę i upiec /30 min./.

Wszystkie składniki sera /z jajek same żółtka/ utrzeć, dodać pianę z białek

Upieczony biszkopt pokroić wzdłuż na 7 pasków. Na dno blaszki wyłożyć 4 paski / w odstępach/, a odstępy między nimi wypełnić masą serową. Teraz wyłożyć pozostałe 3 paski biszkoptu – kłaść je w miejsca, gdzie w poprzedniej warstwie był ser /położyć je na paskach serowych/ i znowu wolne miejsca wypełnić masą serową.
Zapiec jeszcze przez ok. 30-40 min. Po upieczeniu polać polewą czekoladową.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*