Sałatka śledziowa kolorowa

Sałatka powstała trochę z konieczności, bo trzeba było wykorzystać niektóre składniki, z którymi puszki czy słoiki zostały otwarte. A że śledzie lubię i często też mam je na stanie w lodówce, to powstała smaczna i bardzo kolorowa sałatka. I jest jedzonko i nic się nie zmarnuje, a o to przecież chodzi.

Składniki

4-5 płatów płatów śledziowych /u mnie wiejskie/
1 czerwona cebula /nie zamieniać na białą/
1 mała puszku zielonego groszku
1 mała puszka kukurydzy
2 ogórki konserwowe
1 jabłko
2 jajka ugotowane na twardo
2-3 płaty czerwonej papryki marynowanej
4 łyżki śmietany kwaśnej śmietany /u mnie 18%/
2 łyżeczki musztardy /dałam miodową/
sól, pieprz

Wykonanie

Śledzie osączyć i pokroić w paseczki.
Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ogórki, jabłko, cebulę, paprykę i jajka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać w misce.

Śmietanę wymieszać z musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem zalać śledzie w misce i włożyć na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*