Sałatka ryżowa z jajkami, kukurydzą i szynką

Lubię sałatki, które mogą być dodatkiem do wędliny, ale też mogą stanowić samodzielny posiłek np. na kolację lub do zabrania w pudełeczku do pracy.
Ta sałatka taka właśnie jest.
sałatka ryżowa z jajkami i kukurydząb

Składniki

1 woreczek ryżu
2 jajka
1/2 puszki kukurydzy
10-15 dkg szynki
majonez
szczypiorek
sól i pieprz do smaku
sałatka ryżowa z jajkami i kukurydząa

Wykonanie

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie al dente, przelać zimną wodą i odsączyć.
Kukurydzę odsączyć na sitku.
Szynkę oraz ugotowane na twardo jajka pokroić w drobną kostkę. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić przez kilka godz. w lodówce /min. 3 godz./, po czym wymieszać ponownie, jeśli trzeba doprawić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*