Placki z kabaczka z pieczarkami

Do zrobienia tych placków zainspirowała mnie córka, która właśnie wróciła z Kijowa i była zachwycona takimi plackami, z tym, że były z dodatkiem boczniaków. Nie miałam boczniaków, ale w lodówce zalegały pieczarki, więc je wykorzystałam.
I choć przepisów na placki z cukinii na moim blogu „do wyboru do koloru”, to jednak z kabaczka jeszcze nie robiłam.
Tak na marginesie, większość utożsamia kabaczka i cukinię, ja nie. Kabaczek jest bowiem koloru jaśniutko zielonego /seledynowego/ i ma mniej wody, cukinia zaś ma kolor ciemny zielony lub żółto-pomarańczowy.

placki z kabacza z pieczarkami

Składniki

1-2 kabaczki /zależy, jak duże, po oczyszczeniu ok. 1 kg/
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki
1-2 jajka /rozkłócone/
200 g pieczarek
szczypta proszku do pieczenia
szczypta papryki ostrej
sól czosnkowa
sól, pieprz kolorowy
natka pietruszki/koperek/szczypiorek/lubczyk – do wyboru
placki z kabacza z pieczarkami (2)

Wykonanie

Pieczarki oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać czosnek – przesmażyć, dodać pieczarki – smażyć razem do odparowania płynu, ostudzić.
Kabaczka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na średnich oczkach /wiórki/, lekko posolić i wyłożyć na sito, aby nadmiar soku spłynął /10-15 min./. Dodatkowo dobrze odcisnąć.
Połączyć ostudzone pieczarki i odsączony kabaczek, dodać pozostałe dodatki, wymieszać dokładnie i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.
Podawać… z czym kto lubi… ja lubię z kleksem jogurtu greckiego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*