Placki z cukinii z marchewką

Przytargałam z mojej działki cukinię-giganta… dziwne to, bo wolę mniejsze okazy i w zasadzie nie pozwalam im osiągać jakiś dużych rozmiarów, ale ta spryciara skryła się pod olbrzymim liściem i tak sobie spokojnie rosła, rosła… ale wreszcie liść już nie wystarczał, aby przykryć ją w całości i została upolowana.
Ale co zrobić z taką dużą sztuką? Pomyślałam o plackach, ale lubię ciągle coś nowego, więc będą z dodatkiem marchewki, tylko marchewki, która nada im nieco koloru. A tak na marginesie, nic więcej nie miałam pod ręką, ale wyszły tak pyszne i tak cudownie żółto-zielone w przekroju, że postanowiłam zamieścić przepis również na blogu.  Może jeszcze komu przypadną do gustu.
placki z cukinii z marchewką (2a)

Składniki

1 długa, młoda cukinia
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku
5 łyżek mąki
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mleka
1-2 jajka /rozkłócone/
szczypta proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
szczypta papryki ostrej
sól, pieprz kolorowy
natka pietruszki/koperek/szczypiorek/lubczyk – dałam wszystkiego po troszku
placki z cukinii z marchewką

Wykonanie

Cukinię /ze skórką/* zetrzeć na średnich oczkach /wiórka/, lekko posolić i wyłożyć na sitko, aby nadmiar soku spłynął /10-15 min./. Dodatkowo dobrze odcisnąć.
Marchewkę również zetrzeć na średnich oczkach.
Cebulę drobniutko pokroić /można też zetrzeć/, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać dokładnie i smażyć placuszki na rozgrzanym oleju.

*) ja tym razem musiałam obrać, bo była już zbyt „dorosła”, w związku z czym dałam sporo zieleniny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*