Pigwa do herbaty – w soku własnym

Jako, że zrezygnowałam w tym roku z robienia nalewki z owoców pigwowca, mam ich nadwyżkę. Postanowiłam zatem zrobić  z niej coś do herbaty.
pigwa w syropie

Składniki

1 kg pigwowca /waga owoców po oczyszczeniu/
1 kg cukru

Wykonanie

Owoce zbierać, kiedy są w pełni dojrzałe i pięknie żółte. Umyć je pod bieżącą wodą, a następnie przekrajać na pół lub na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienna, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Zasypać cukrem w misce /łatwiej potem mieszać/ i odstawić na 1-2 dni /oczywiście mieszając od czasu do czasu/. Następnie włożyć całą zawartość do słoja i pozostawić na kilka dni, aby owoce puściły całkowicie sok, a cukier się rozpuścił.
Po tym czasie całość przełożyć do garnka, podgrzewać, nie dopuszczając jednak do zagotowania. Gorące nakładać do słoików po brzegi, zakręcić, odwrócić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
pigwa w syropie z jednej porcji wychodzi 5 słoików po dżemie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*