Piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami

Danie to w przeszłości często gościło u mnie, a przepis zasłyszałam wówczas chyba w tv. Potem o nim zapomniałam na długo, długo, ale nie na zawsze…podczas wertowania żółtych stron zeszytu z zapisanymi przepisami,  przypomniał mi się  ten sposób przygotowania piersi z kurczaka … i jeszcze ciekawostka – obok przepisu w nawiasie informacja, że jest to sposób wg Justyny Steczkowskiej…mogę się tylko domyślać, że zapewne była gościem w jakimś programie tv i podzieliła się tym sposobem, a ja skrzętnie zapisałam, dodając potem co nieco od siebie, jak zawsze…..
piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami

Składniki

2 piersi z kurczaka podwójne /czyli 4 pojedyncze/
0,5 kg pieczarek
1 duża śmietana słodka /0k. 300-330 ml, % obojętny/
1 płaska łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka cebuli granulowanej lub cebulowa zupa w proszku*)
vegeta, sól, pieprz
szczypiorek
opcjonalnie ser żółty lub serki w plasterkach Hochland
*) kiedy nie mam tego składnika, dodaję drobno pokrojoną cebulę do smażenia pieczarek
piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami

Wykonanie

Piersi pokroić na mniejsze porcje, oprószyć vegetą.
Pieczarki pokroić w plasterki, lekko posolić i popieprzyć, po czym usmażyć. Śmietanę wymieszać z papryką i cebulą w proszku. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę pieczarek, na to piersi, na wierzch drugą połowę pieczarek i posiekany szczypiorek. Jeśli zdecydujemy się na dodatek sera, dać go na pieczarki.
Całość zalać śmietaną. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C ok. 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*