Pierogi z ziemniakami, fetą i boczkiem

Moim zdaniem pyszne, a ta omasta z wytopionego boczku … poezja.
pierogi z ziemniakami fetą i boczkiem

Ciasto

0,5 kg mąki tortowej / 3 szklanki/
1 niepełna szklanka gorącej wody uzupełniona śmietaną
1 łyżka oleju/masła
½ łyżeczki soli

Farsz

8 większych ziemniaków  /ok.80 dkg po obraniu/ ugotowanych, dobrze potłuczonych
200 g sera feta /1 kostka/
1 serek śmietankowy /150g/ ze szczypiorkiem i cebulą  /u mnie Delikate/
20 dkg wędzonego boczku
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy – przyprawy do smaku
szczypiorek
pierogi z ziemniakami fetą i boczkiem

Wykonanie

Ciasto wykonać zgodnie ze wskazówkami podanymi przy pierogach ruskich.

Boczek pokroić i usmażyć, skwarki wyjąć z patelni i odłożyć na bok, wytopiony tłuszcz pozostawić na patelni – posłuży jako omasta do pierogów.
Ziemniaki dokładnie wymieszać z serami, przysmażonym boczkiem /skwarkami/* oraz z przyprawami. Dodać trochę pokrojonego drobno szczypiorku /3 łyżki/.

Ciasto wałkować dość cienko, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować do wypłynięcia jak wszystkie inne pierogi.
Podawać gorące polane tłuszczem z wytopionego boczku i posypane szczypiorkiem.

*boczek można rozdrobnić w blenderze – patrz Pierogi z ziemniakami i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*