Pierogi z kapustą słodką i grzybami

Na blogu są już Pierogi ze słodką kapustą Pierogi z kapustą słodką i białym serem.
Dziś prezentuję mój przepis na pierogi ze słodką kapustą i grzybami.
Mogą być z dodatkiem grzybów prawdziwych, ale ja osobiście lubię z pieczarkami, bo są po prostu delikatniejsze w smaku, no ewentualnie można dorzucić kilka grzybów suszonych.
Takie pierożki są znakomite do zjedzenia w ciągu całego roku, wszak pieczarki są dostępne przez cały rok, ale będą też wyśmienicie smakować w czasie Wigilii i wtedy dobrze jest dodać kilka grzybów prawdziwych /suszonych/. Ja praktykuję to w ten sposób, że z farszu na uszka odkładam 2-3 kopiate łyżki grzybów i dodaję do kapusty z pieczarkami. Dla zaostrzenia smaku ciasto na te pierogi robię na maślance, a do ciasta dodaję … majeranek. Zachęcam do wypróbowania, na kolację w Wigilię będą „jak znalazł”.
pierogi z kapustą słodką i grzybami (2)

Składniki /na ok. 50 szt. pierogów/

Ciasto

0,5 kg mąki /3 szklanki/
1 szklanka  maślanki
1 łyżka masła / oleju
½ łyżeczki soli
majeranek suszony /ok. 2-3 łyżeczki/

Farsz

ok.0,8 kg słodkiej białej kapusty (mała główka)
0,5 – 0,7 kg pieczarek
2-3  duże cebule
łyżeczka masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz czarny i ziołowy, sos sojowy

Omasta

1 łyżka masła
2 łyżka oleju
2 cebule
1 łyżka papryki słodkiej
szczypta kminku
pierogi z kapustą słodką i grzybami

Wykonanie

Najpierw przygotować farsz.
Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem /aby ją przykrył/, wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować do miękkości.
Następnie kapustę odcedzić /wodę zachować/, ostudzić, dobrze odcisnąć wodę, posiekać drobno lub zemleć w maszynce /największe oczka/.

Cebulę drobno posiekać,  przesmażyć na ciemny, prawie brązowy kolor na oliwie z masłem. Dodać posiekaną kapustę, podlać odrobiną zachowanej wody z jej gotowania i chwilę pogotować pod przykryciem, po czym odkryć i smażyć do odparowania płynu.

Pieczarki oczyścić, drobniutko pokroić bądź zetrzeć na grubych oczkach, lekko posolić, przesmażyć na oleju do odparowania płynu.
Teraz połączyć pieczarki z kapustą i cebulą, wymieszać, dodać pieprz czarny i ziołowy, sos sojowy, a także ewentualnie sól.

Ciasto wykonać zgodnie ze wskazówkami podanymi przy pierogach ruskich.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi. Gotować we wrzątku z dodatkiem soli.
Podawać z omastą lub z ulubionymi dodatkami.
Moja omasta:
Cebulę na omastę obrać, pokroić w kostkę, zezłocić na tłuszczu, na koniec wsypać paprykę i kminek, szybko wymieszać i zdjąć z ognia.
Polać pierogi.

 

  1. Witaj Alman.
    Chcę zrobić te Twoje pierogi na wigilię (mamy jednego delikwenta, który nie je kiszonej), czy zamiast pieczarek mogę użyć mrożonych leśnych i suszonych? Jeżeli tak, to Twoim zdaniem ile i jak to zrobić?
    Pozdrawiam z całą serdecznością = Zefirek (Patrycja)

    • Witaj Zefirku. Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam, ale miałam małe zawirowania. Oczywiście, że możesz użyć grzyby świeże, wagowo tyle mniej więcej co pieczarek. Suszone grzyby jako zamiennik świeżych zawsze przeliczam w ten sposób, że 50 g suszonych liczę zamiast 500 g świeżych. A poza tym Zefirku Drogi, toż to nie apteka, dasz więcej będzie zapewne smaczniej, a dasz nieco mniej, też będzie smakowicie.
      Pozdrawiam serdecznie i spokojnych i smacznych Świąt życzę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*