Papryka marynowana

Po prostu pyszna…nie ma co strzępić języka i zachwalać, bo trzeba zrobić, spróbować, a potem zajadać… nawet położona na kromkę chleba z masłem smakuje wybornie…
Taką paprykę robię od dawna i wg mojej oceny jest najlepsza ze wszystkich, a eksperymentowałam wiele w tym zakresie.
papryka konserwowa

Składniki  

3 kg papryki /gruba, mięsista/

czosnek
ziele angielskie
pieprz czarny
liść laurowy
cebula
oliwa

zalewa:
1/2 l octu 6% lub 10%*)
5 szklanek wody
1 – 1 1/3 szklanki cukru*)
sól do smaku /jak do kiszenia ogórków/ – daję 2 płaskie łyżki

II proporcja zalewy /b.dobra/
1/2 l octu 10% /2 szklanki/
8 szklanek wody
2 szklanki cukru
2 łyżki soli, a przyprawy dodać do gotowania zalewy

*)
– jeśli papryka jest bardzo słodka, mięsista – wystarczy 1 szklanka cukru na 1/2 l octu 10%
– jeśli papryka jest mniej słodka – dać cukru więcej
– jeśli chcę paprykę bardzo łagodną daję wówczas 1/2 l octu 6% na 5 szklanek wody
– ocet 6% uzyskuję dodając do 1/2 l octu 10% – 0,33 l wody
papryka konserwowa

Wykonanie

Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Paprykę umyć, wydrążyć nasiona, podzielić na ćwiartki, ułożyć w słojach.

Do każdego słoika dodać:
ząbek czosnku
parę ziaren ziela ang.
parę ziaren pieprzu czarnego
liść laurowy
cząstkę cebuli
1 łyżkę oliwy

Zalać paprykę w słoikach zalewą /ostudzoną/. Do każdego słoika na wierzch dać 1 łyżkę oliwy. Pasteryzować 25 min. od momentu wrzenia /dot. dużych słoików/ lub 20 min./dot. słoików 0,5-07 l/ lub 15 min. /mniejszych ok.0,4 l/.

Z jednej porcji wychodzi 9 słoików 0,5 l.

Uwagi:

Można też zrobić paprykę marynowaną ekspresowo na potrzeby bieżące.
Wystarczy do wymienionych wyżej składników na zalewę dodać przyprawy czyli pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę mielonej gorczycy i ew. czosnek, zagotować i chwilę pogotować /ok. 3 min./, po czym gaz już wyłączyć, włożyć paprykę i pozostawić ją tak do całkowitego ostygnięcia zalewy /jeśli nam się nie śpieszy, można zostawić nawet trochę dłużej/.

W podobny szybki sposób można też przygotować paprykę na zimę – warunek, że paprykę pokroimy w paski /ja osobiście wolę w większych kawałkach/. Wystarczy zagotować zalewę, wrzucić na gotującą pokrojoną w paski paprykę, pogotować ok. 3 min. maksymalnie, po czym wyjmować gorącą paprykę, układać w słoikach, zalać gorącą zalewą, słoiki zakręcać i odwracać, pozostawiając do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*