Kasza z cukinią i pieczarkami

Danie na szybko, trochę wymuszone przez zerkającą na mnie ostatnią cukinię jaka się ostała z tegorocznych zbiorów. I tak całej nie zużyłam, więc jeszcze coś wykombinuję w najbliższych dniach. Wyszło smacznie… nie mogło być inaczej z dodatkiem mojej ulubionej cukinii.

Składniki

1 torebka – 100 g kaszy jęczmiennej /bulgur lub gryczanej/
250 g pieczarek
1/2 średniej cukinii /dałam tym razem żółtą/
kilka suszonych pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny i ziołowy
natka pietruszki

Wykonanie

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniem.

Na patelnię wlać trochę oleju z pomidorów i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, po czym dodać pieczarki i razem usmażyć. Dodać cukinię pokrojoną w większą kostkę, posiekane posiekane pomidory i czosnek. Dusić do momentu gdy cukinia będzie już miękka. Teraz dodać ugotowaną kaszę i razem chwilę smażyć, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*