Karkówka/schab po łęczycku

Natrafiłam kiedyś na ten przepis gdzieś na stronie internetowej /chyba na cincin/, spodobał mi się, zanotowałam i zrobiłam. Wyszło smaczne danie, a w dodatku mało pracochłonne. Do tego robię ziemniaki też w piekarniku /pieką się razem z mięsem/ i pozostaje tylko zrobić jakąś surówkę /albo skorzystać z zapasu z lodówki np. kilkudniowa z kapusty/ i obiad gotowy.

Składniki

70 dkg karkówki lub schabu
6 pieczarek średniej wielkości
6 suszonych śliwek /raczej polskich/
1 cebula średniej wielkości
25 dkg żółtego sera /dowolny gatunek/
3 ząbki czosnku przeciśnięte lub czosnek granulowany
Ziarenka smaku /vegeta
majonez, pikantny keczup
przyprawy wg uznania – ja robię mieszankę z pieprzu,kminku, majeranku, papryki słodkiej

Wykonanie

Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm. natrzeć z dwóch stron mieszanką przypraw, posolić i popieprzyć a na koniec posmarować pikantnym keczupem /po około 2 łyżeczki keczupu na każdą ze stron/ i ułożyć w brytfannie, nasmarowanej wcześniej olejem /około 1 łyżki/.
Na plastry karkówki położyć teraz pokrojone w cienkie paski /ok. 0,5 cm/ suszone śliwki, a następnie posypać granulowanym czosnkiem /lub 1/4 ząbka zmiażdżonego/.
Na to położyć plastry cebuli, posypać je vegvtą i położyć na nie surowe pieczarki pokrojone też w plastry. Pieczarki posypać wegetą i przykryć plastrami żółtego sera. Żółty ser posypać vegetą i posmarować majonezem /ok. 1-2 łyżeczki na każdy plaster karkówki/.
Uwaga – przyprawy w tym vegetę stosować w umiarkowanych ilościach.

Tak przygotowaną karkówkę wstawić do piekarnika /170 – 200 stopni/ na około 40 -60 minut – upiec do miękkości. Karkówki nie trzeba podlewać, podczas pieczenia powstaje samoczynnie sos.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*