Kapusta kiszona zasmażana

Czy można sobie wyobrazić schaboszczaka bez kapusty zasmażanej? pewnie tak,
ale czy będzie tak samo smakowity? chyba nie!  Na pewno nie!!!!

Składniki

50 dag kiszonej kapusty
2 średnie cebule
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżka mąki /dobrze rozprowadza się krupczatka/
1 łyżeczka miodu lub cukru
pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
kminek, majeranek

Wykonanie

Kapustę kiszoną odciskamy z soku, a jeśli jest bardzo kwaśna, to dodatkowo płuczemy, a następnie kroimy.
W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną kapustę i podsmażamy ją do uzyskania ciemno-brązowego koloru. Takie podsmażenie przed gotowaniem zapewnia, że jej smak będzie wyśmienity.
Teraz kapustę zalać wrzątkiem /do poziomu kapusty/, wrzucić listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, kminek,  1 bardzo drobno posiekaną cebulę, miód /cukier/, zagotować. Gotować powoli do miękkości nie dolewając już wody. Odlać ok. pół szklanki wywaru kapuścianego, ostudzić. Na oliwie z masłem przesmażyć drugą cebulę do zrumienienia, wsypać mąkę, zasmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem, dodać do kapusty, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*