Cukinia/kabaczek faszerowany w całości

Z tym daniem spotkałam się wiele lat temu będąc w Lubaczowie na imprezie, której myślą przewodnią były dania z kabaczka właśnie. Ale równie dobrze udaje się z cukinią.
Dziś zrobiłam cukinię i podałam z sosem pomidorowym. Dla mnie wyśmienite danie.
cukinia faszerowana

Składniki

1 długa, wyrośnięta cukinia/kabaczek

farsz*)
0,4 kg mięsa wieprzowego
2 torebki ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół puszki kukurydzy konserwowej/groszku
sól, pieprz, ziarenka smaku
natka pietruszki
opcjonalnie – ser feta pokruszony,, delikatnie wmieszany

na wierzch w ostatniej fazie zapiekania:
– szklanka zagęszczonego soku pomidorowego + pół szklanki śmietany + sól. pieprz, bazylia
lub
– kawałek sera żółtego + keczup
cukinia faszerowana

Wykonanie

Cukinię/kabaczka obrać, odciąć „piętkę” z jednej strony, wydrążyć środek, włożyć na gotującą, osoloną lekko wodę na kilka minut /ok. 3-4 min/, w celu zblanszowania. Wyjąć, osączyć, ostudzić. Ten etap możemy pominąć, licząc się jednak z faktem, że trzeba będzie ją później dłużej piec.

Ryż ugotować. Mięso zmielić /u mnie łopatka wieprzowa/ razem z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki farszu, łącznie z przyprawami i dodatkami, wymieszać.
Napełnić farszem cukinię, posmarować po wierzchu olejem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać  pod przykryciem przez ok.40 min. w temp. 150-160 st.C termoobieg lub 170-180 st. C bez termoobiegu.  Wyjąć na chwilkę, pokroić w grubsze plastry i zapiec ponownie przez 10 min. uprzednio
– polewając sosem pomidorowym lub też
– posypując startym serem i polewając keczupem.
Można też upiec wcześniej, ostudzić i dopiero pokroić /wówczas lepiej się kroi/, a następnie polać sosem/posypać serem i zapiec.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*