Ciasto z agrestem pod bezowym obłokiem

Mam już na blogu Ciasto kruche z agrestem , ale to …? czyż nie uroczo wygląda.
Czekałam specjalnie z jego wykonaniem, aż agrest dojrzeje. Warto było…
ciasto z agrestem
źródło z małymi zmianami

Składniki na formę 24×36 cm lub trochę mniejszą

Ciasto

5 żółtek
50 ml wody
1 cukier waniliowy
150 g drobnego cukru do wypieków
100 ml mleka
280 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła stopionego

dodatkowo
600 g agrestu /bez szypułek/

Beza

5 białek
220 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
ciasto z agrestem

Wykonanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć.

Do miski miksera włożyć żółtka, cukier i wodę. Ubijać do otrzymania jasnej, puszystej masy, która przynajmniej trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Dodać wanilię, dalej ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, mleko, bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać masło, również delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać szpatułką. Podpiec w temperaturze 150ºC przez około 15 minut.

W międzyczasie ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.
Ubijać nadal, dodając cukier – łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Na ciasto wysypać równomiernie agrest. Na agrest wyłożyć pianę bezową. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 30 minut (bez termoobiegu). Następnie obniżyć temperaturę do 120ºC i piec kolejne 20 minut lub krócej, jeśli piana bezowa wcześniej będzie chrupka z wierzchu. Piekarnik wyłączyć, pozostawiając jednak przez 3 min. zamknięty, po czym drzwiczki lekko uchylić i tak wystudzić całkowicie ciasto.
ciasto z agrestem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*