Ciasto śmietanowe z jagodami/borówkami

Skusiłam się na to ciasto, mimo, że planowałam upiec całkiem coś innego. A namówiła mnie na nie moja Synowa Agata. Takie ciasto /bardzo podobne/ już piekłam /patrz tu przepis/, jednak nieco inaczej układałam w nim owoce, no i nigdy nie robiłam go z borówkami czy jagodami, a ten dodatek tak właśnie mnie zauroczył. Może z jagodami wyglądało by nawet bardziej efektownie, ale takowych nie posiadam, więc będzie z borówką amerykańską. Z pewnością smakowo z jagodami byłoby lepsze, mają bardziej wyrazisty smak, podczas gdy moje borówki były bardzo duże i słodkie. No i jeszcze jedno – nie wiem czemu, ale ciasto dość mi opadło po zakończeniu pieczenia.

forma 20×32 cm

Składniki

Ciasto kruche

3 szklanki mąki tortowej
250 g masła
5 łyżek cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa śmietanowa

5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 duża śmietana 18% /330 ml/
2 budynie waniliowe /śmietankowe/ po 40 g każdy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

300 g borówek/jagód

Wykonanie

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Sypkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera, moment włączyć w celu wymieszania i spulchnienia, dodać masło pokrojone w mniejsze kostki, wysiekać, dodawać po 1 żółtku cały czas miksując /powinna zrobić się z ciasta kula/. Wyjąć ciasto, podzielić na 2 części  /1/4 i 3/4/, mniejszą włożyć do zamrażalnika, większą wyłożyć dno blachy, nakłuć widelcem..

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier – ubijać na wysokich obrotach. Następnie dodać budyń, proszek, potem śmietanę – wymieszać na najniższych obrotach.
Na koniec dodać borówki i wymieszać niedbale szpatułką.
Masę wyłożyć na ciasto w formie. /Na przyszłość lepiej będzie dodać do masy połowę jagód, a drugą połowę wyłożyć na wierzch/.
Na wierzch zetrzeć ciasto zamrożone.

Piec ok. 45-50 min. w temp. 150-160 st. C – przez pierwsze 25 min. włączyć dodatkowo termoobieg, potem grzałki góra-dół /piec II poziom piekarnika/. Gdy nie mamy termoobiegu piec w 180 st. C.. Po zakończeniu pieczenia nie otwierać drzwiczek przez 3 min. potem lekko uchylić i trzymać ciasto jeszcze w piekarniku przez ok. 1 godz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*