Ciasto kruche z rabarbarem i brzoskwiniami

Przyniosłam z działki trochę rabarbaru, chyba za mało na ciasto tylko z rabarbarem… no to będzie jeszcze dodatek brzoskwini. Ale nie chciałam ciasta ucieranego, które przeważnie piekę z owocami w różnych wariantach. „Zachciało mi się” dziś ciasta kruchego. I co tu dużo gadać, wyszło cudnie kruche, pachnące masłem /do ciasta dałam margarynę tortową, ale tortownicę wysmarowałam już masłem!/, a dodatek brzoskwiń spowodował, że jeszcze i aromatyczne, pachnące … no nie wiosną wprawdzie, ale pełnią lata. Pyszności ta kombinacja wyszła… aaa, poza konkursem dorzuciłam jeszcze jedno jabłko, ale jego smak utopił się w nadzieniu z rabarbaru i brzoskwiń.
kruche z rabarbarem i brzoskwiniami

Składniki
/na formę 24×28 cm lub tortownicę o średnicy 27 cm/

300 g mąki pszennej tortowej
200 g mąki krupczatki
1 kostka masła lub dobrej margaryny
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 całe jajko
3 żółtka
1 łyżka śmietany
1 cukier waniliowy

0,5 kg rabarbaru
6-7 połówek brzoskwini z puszki
1 jabłko
kruche z rabarbarem i brzoskwiniami

Wykonanie   

Do misy malaksera przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę krupczatkę oraz zimne masło pokrojone w kostkę i wysiekać. Dodać cukier i cukier waniliowy, jajko i żółtka oraz śmietanę. Mieszać do momentu, kiedy zrobi się jednolite ciasto i utworzy się kula.

Ciasto podzielić na dwie nierówne części /2/3 i 1/3/.
Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nią spód oraz boki tortownicy, wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą oraz wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Do schłodzenia włożyć również pozostałą 1/3 część ciasta.

Rabarbar oczyścić i pokroić w grubszą kostkę, oprószyć bułką tartą. Brzoskwinie osączyć, pokroić również w grubszą  kostkę, wymieszać z rabarbarem. Także jabłko obrać i pokroić w większą kostkę i wymieszać.
Owoce wyłożyć na schłodzone ciasto, na wierzch porwać /skubać/ resztę ciasta /schłodzoną 1/3 ciasta/.
kruche z rabarbarem i brzoskwiniami

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec ok. 50 min. /grzanie góra-dół na drugim od dołu poziomie piekarnika/. Po 30 min. obniżyć temperaturę do 160 st.C lub też przykryć górę ciasta, gdyby zbyt się rumieniło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*