Ciasto kruche – mój podstawowy przepis

To mój wypracowany przez lata przepis na ciasto kruche, które wykonuję w malakserze, a więc bez ręcznego siekania, tarcia czy zagniatania. Oczywiście można go też przygotować metodą tradycyjną, czyli pierw wysiekać mąkę z tłuszczem, potem dodać pozostałe składniki i szybko połączyć. Uprościłam sobie również pracę i zamiast wałkować ciasto na placek, kroję plastry noże i wylepiam nimi dno formy.
To ciasto stosuję do przygotowania zwykłych szarlotek, serników i innych placków kruchych.

Składniki

3 szklanki mąki /0,5 kg/
1 kostka masła /20 dkg/
2 łyżki smalcu /5 dkg/
3/4 – 1 szklanka cukru pudru
4 żółtka
5 łyżek zimnej /lodowatej/ wody
ew. 2-3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – gdy ma być bazą serników lub szarlotek

Wykonanie

Masło i smalec pokroić w kostkę i bardzo dobrze schłodzić. Wrzucić do malaksera, dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować. Gdy składniki się połączą /powstanie jednolita kula/, ciasto włożyć do woreczka foliowego i dobrze schłodzić przez minimum 0,5 godz. lepiej dłużej – 2-3 godz.
Można przechowywać w lodówce nawet 3-5 dni lub po prostu zamrozić.

Schłodzone ciasto wałkować na stolnicy/desce, wyłożyć na formę, nakłuć widelcem i /wskazane!/ ponownie schłodzić /włożyć blaszkę wylepioną ciastem do lodówki na ok. 0,5-1 godz./.

Uwaga – gdy się śpieszymy i nie mamy za dużo czasu, wystarczy ciasto raz schłodzić, czyli po zrobieniu ciasta kruchego od razu wylepić nim blachę i włożyć ją do lodówki na min. 30 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*