Ciastka „smalcówki” z marmoladą

Jak karnawał to karnawał. Zawsze przyda się coś  słodkiego. Proponuję więc ciastka na smalcu z marmoladą.
Z jednej porcji wychodzi dość dużo ciastek, widać to na zdjęciach, 2 talerze ciasteczek.

Składniki

400 g mąki
200 g smalcu
400 ml śmietany kwaśnej 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo
marmolada twarda
cukier puder


Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Rozwałkować, pokroić na małe kwadraty o boku ok. 4 cm. Na środek każdego kwadracika dać trochę marmolady, składać na pół po przekątnej, zakładając jeden rożek na drugi dociskając palcem i delikatnie zlepiając rogi .
Piec na złoty kolor ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*