Ciastka francuskie z serem i truskawkami

Zalegał mi w lodówce ser biały, ciasto francuskie też prawie zawsze mam na stanie, a ponieważ sezon truskawkowy ma się ku końcowi trzeba było i ten fakt zaakcentować.
Inspirację znalazłam u Danusi.

ciastka fr z serem i truskawkami (2)

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego
/moje miało wymiar 42×21 cm pokroiłam na 8 kwadratów/

250 g sera półtłustego
2 kopiate łyżeczki mleka w proszku /zamiennie budyniu waniliowego bez cukru/
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy

jajko do smarowania
ok. 250 g truskawek + 1 łyżka kaszy manny

Wykonanie

Składniki nadzienia serowego wymieszać.
Truskawki pokroić na drobniej i wymieszać z kaszą manną.

Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na kwadraty o boku ok. 10 cm. Zostawić środek szer. 4 cm bez nacięć, natomiast oba boki ponacinać ukośnie.
Na środku ułożyć wzdłuż ser /ok. 2 łyżek/, wyrównać, ułożyć truskawki, po czym ponacinane paski zakładać na siebie /postępujemy podobnie jak przy zawijaniu kurczaka – klik/.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-190 st.C przez 25-30 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*