Bułki pszenne ekspresowe

Zachciało mi się…bułek. Dziwne to trochę, bo na ogół bułek nie jadam, jeśli już jem pieczywo, zdecydowanie wolę chleb. Ale jak „chcica” dopadnie to co? I nie miałam ochoty na takie „sklepowe” gnioty, ale takie domowe bułeczki, bez ulepszaczy, ot takie proste bułki. No i pobuszowałam po necie, poczytałam to tu, to tam i upiekłam – najszybsze i najprostsze jakie można wymyślić. Może nie są zbyt urodziwe, bo chyba trochę za bardzo poszłam na ilość, stąd są malutkie, a poza tym nie mając pewności czy wyjdą, nie posmarowałam ich niczym po wierzchu, stąd wyglądają trochę anemicznie. Są jednak smaczne i dlatego dzielę się przepisem i zapisuję też ku swojej pamięci.
bułki pszenne ekspesowe

Składniki

500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
150 ml letniego mleka
150 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

rozkłócone jajko do posmarowania
mak, sezam do posypania

Wykonanie

Do miski miksera/robota włożyć wszystkie składniki i przy użyciu tzw. haków wyrobić krótko elastyczne ciasto.
Teraz ciasto wyjąć z miski, podzielić na porcje /8-12 – w zależności jakich rozmiarów mają być bułki/, uformować bułki, naciąć tępą stroną noża na pół lub na krzyż, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem, sezamem lub czym tak kto woli.
Bułki ułożyć na dużej blasze wysmarowanej lekko olejem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Po tym czasie włożyć blachę do zimnego piekarnika /II poziom grzanie góra-dół/, ustawić temperaturę na 200 st.C i włączyć piekarnik. Piec 25 min.

Najlepsze są jeszcze trochę ciepłe /a do tego… dżem, mleko lub kakao/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*