Biała kiełbasa zapiekana w piwie ze śliwkami

Nie było dotąd u mnie tradycji podawania na Wielkanoc białej kiełbasy. W tym roku to się zmieniło… była kiełbasa w wersji zapiekanej w piekarniku, z dodatkiem piwa i śliwek. Bardzo fajne danie i coś nowego na moim stole.

Składniki

1 kg białej kiełbasy – parzonej lub surowej
15 dkg śliwek suszonych
piwo ciemne np. miodowe
przyprawa magii lub sos sojowy

Wykonanie

Kiełbasę nakłuć /wykałaczką lub szpilką/, ułożyć w szerokim naczyniu do zapiekania i zalać piwem z dodatkiem magii, tak aby była przykryta.
Posypać pokrojonymi śliwkami /ilość wg upodobania/ i zapiec w temperaturze 170 st.C przez ok. 40 minut.  Następnie już odkryć, włączyć termoobieg i zapiekać – zrumienić przez 10 min. z jednej strony, po czym odwrócić kiełbaski na drugą stronę i znowu zrumienić przez10 minut. Dzięki temu kiełbasa się podpiecze i nabierze pięknego koloru.
W przypadku braku funkcji termoobieg, zwiększyć temperaturę zapiekania do 190-200 st.C.

inspiracja – źródło

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*