Rogaliki 3-składnikowe z wodą gazowaną

Mało składników, mało pracy, a w efekcie końcowym pyszne, kruchutkie rogaliki. Robić i zajadać kto może.
Trochę podobne do tych – Rogaliki 3-składnikowe, ale tylko podobne!

Składniki

2 pełne szklanki mąki /u mnie tortowa/
1/2 szklanki wody gazowanej
1/2 szklanki oleju /u mnie rzepakowy/

nadzienie – u mnie marmolada z dodatkiem róży ucieranej
cukier puder do posypania


Wykonanie

W misce wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej wodę z olejem. Dodać przesianą mąkę i wymieszać pierw łyżką, potem zagnieść na stolnicy elestyczne ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i na ok. 60 minut włożyć do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła i pociąć na trójkąty /ilośćz zależy od tego, jak duże mają być rogaliki – ja kroiłam na 8/.
Nakładać nadzienie, zwijać rogaliki i układać na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego już piekarnika i piec w 180 st. C. przez ok. 15-20 minut grzanie góra-dół na środkowym poziomie. Upieczone i wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*