Były kiedyś Jabłka pieczone w serowym cieście, a dziś będą w biszkoptowym. Też dobre, bo do tego nadziane marmoladą różaną.. Osobiście wolę te pieczone w cieście serowym.
forma 24×24 cm
Składniki
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
5 średnich jabłek
10 łyżeczek marmolady
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie
Ze składników na ciasto przygotować ciasto biszkoptowe wg tradycyjnej metody /białka ubijane osobno, potem dodać cukier, żółtka, na końcu mąkę z proszkiem/ lub metodą uproszczoną gdy mamy dobry mikser czyli ubijamy od razu całe jaja, potem dodać cukier, a na końcu mąkę z proszkiem/.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, wlać 2/3 ciasta, dokładnie je rozprowadzić.
Jabłka obrać, za pomocą specjalnego przyrządu wydrążyć gniazda nasienne, następnie owoce przekroić na połówki i każdą połówkę jabłka nadziać łyżeczką marmolady /marmoladę umieścić w zagłębieniach po usuniętych gniazdach nasiennych/..
Teraz owoce ułożyć na cieście /marmoladą do góry/, na wierzch wylać pozostałe ciasto, delikatnie je rozprowadzając.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 30 minut /II poziom grzanie góra-dół/.. Po upieczeniu biszkopt posypać cukrem pudrem