Chleb ekspresowy łyżką mieszany

Chleb prosty do wykonania, a jaki dobry. Ja nie miałam ziaren lnu, ani innych podobnych, słonecznika nie lubię w chlebie, więc jest tylko z dodatkiem cebuli prażonej,
a przepis od Helenki.
 

(foremka  11 cm x 28 cm)

Składniki
 

500 g mąki pszennej
1 op. suszonych drożdży o wadze 7 g
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
500 ml ciepłej, przegotowanej wody

dodatkowo /przykładowo/

2 czubate łyżki cebuli prażonej
2 czubate łyżki siemienia lnianego
trochę słonecznika do posypania góry chleba  



Wykonanie:
 
W misce wymieszać łyżką wszystkie produkty: mąkę, suche drożdże, sól, cukier, olej oraz ciepłą wodę. Dodać siemię lniane, wymieszać i odstawić, aby ciasto delikatnie podrosło (u mnie trwało to 40 minut). Następnie ciasto wymieszać i odstawić ponownie na 30 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Zrobić wzdłuż długie nacięcie nożem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 st na 60 minut. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić na kratce. 
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.