Roladki z mięsa mielonego z cukinią

Dziś proponuję roladki z mięsa mielonego i jak na porę letnią przystało, będą nadziane moją ulubioną cukinią.

Składniki

500 g mielonego mięsa wieprzowego /u mnie łopatka z wołowiną/
1/3 szklanki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
liść laurowy, ziele angielskie
mąka do obtoczenia roladek

2 szklanki bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Farsz

5 łyżeczek serka śmietankowego typu Almette, Turek itp
1 cebula
1 niewielka marchew
pół małej cukinii

Wykonanie

Pierw przygotować farsz.
Na patelni na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dodać startą na grubych oczkach tarki marchew, a po chwili dodać też startą cukinię. Delikatnie posolić, wymieszać i podsmażyć jeszcze przez chwilę, aż warzywa zmiękną, po czym odstawić do ostudzenia.

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
Mięso podzielić teraz na porcje /u mnie 5/, zrobić kulki, a te następnie rozpłaszczyć na dłoni na placek.
Każdy taki placek posmarować następnie delikatnie serkiem i nakładać łyżką farsz /ok. 1 kopiatej łyżki na 1 porcję/, a następnie formować roladki, obtaczać je w mące i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.

Obsmażone roladki przełożyć do rondla, podlać bulionem/wodą, dodać 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskie, zagotować.
Następnie dodać sos sojowy i na małym ogniu dusić całość pod przykryciem przez około 30 minut. W międzyczasie raz obrócić roladki.
Na koniec zagęścić sos mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku,

inspiracja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.