Zapiekanka ryżowa gyros

Dawno nie było u mnie zapiekanki, a jeszcze dawniej z ryżem. Zapiekanka dość szybka i łatwa do przygotowania, a do tego smaczna i treściwa. Nada się jako danie obiadowe, ale też może być znakomitym rozwiązaniem jako ciepłe danie kolacyjne gdy mamy spotkanie towarzyskie.
Podstawowe składniki to ryż i mięso w przyprawie gyros, pozostałe można modyfikować wedle własnych smaków i zasobu lodówki.
zapiekanka ryżowa gyros (6)

Składniki

2 saszetki ryżu /2x100g/
1 podwójna pierś z kurczaka
1 czerwona papryka /zamiennie marynowana/
3-4 ogórki konserwowe
1 mała puszka kukurydzy
25 dag sera żółtego
3 łyżki przyprawy do gyrosa
3 łyżki śmietany
3 łyżki keczupu
papryka ostra mielona
zapiekanka ryżowa gyros (5)

Wykonanie

Ryż ugotować w osolonej wodzie.
Piersi kurczaka pokroić w grubszą kostkę i obsypać przyprawą do gyrosa. Odstawić na godzinę do lodówki, po czym obsmażyć na oleju.
Ser zetrzeć na grubych oczkach, podzielić na 3 części – 1/4, 1/4 i 1/2.
Ogórki i paprykę pokroić w grubą kostkę, kukurydzę odsączyć.
Zrobić sos, łącząc keczup ze śmietaną.

Formę do zapiekania wysmarować cienko masłem i wyłożyć ryż, wyrównać, lekko uklepać, posmarować cienko 1/3 sosu i posypać porcją /1/4/ sera.
Na ser wyłożyć usmażonego kurczaka, wyrównać, posmarować znowu 1/3 sosu i posypać porcją /1/4/ sera.
Teraz wyłożyć warzywa /ogórki, paprykę i kukurydzę/, posmarować resztą sosu i posypać porcją /1/2/ sera. Oprószyć mieloną ostrą papryką.
Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 min.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*