Tort z kremem śmietankowym i dekoracją z opłatka

Pierwsze koty za płoty – tak mówi przysłowie…ja potwierdzam… ależ wymyślają dzieci w obecnych czasach… To był „mój pierwszy raz” z taką dekoracją, do tego Jubilatka nie lubi tortów z owocami, ani z kremami jakimiś wymyślnymi, ot, ma być bita śmietana i tyle, jeden warunek – musi być słodka.

Prośba Wnuczki jest dla babci rozkazem – musiała podołać zadaniu i jest tort
„STAR WARS”.
Wszystkiego co najlepsze Wnuczko!

Składniki /tortownica śr. 24-25 cm/

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli

Krem śmietankowy do przełożenia

660 ml śmietany kremówki /min. 30%/ – 2 kubki po 330 ml
1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym /zamiennie cytrynowa/
1/3 szklanki cukru pudru /3-4 łyżki/
1 śmietan-fix

Krem śmietankowy do obłożenia boków i wierzchu

250 ml śmietany kremówki /min. 30%/
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

Poncz

mocna herbata
sok z cytryny /+ rum/

Krem do dekoracji tortu

250 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 śmiet-fix lub 2 łyżeczki żelatyny

dodatkowo – opłatek z nadrukiem

Wykonanie

Biszkopt
Dzień wcześniej /najlepiej/ upiec biszkopt z podanych wyżej składników wg przepisu podstawowego /klik/.
Biszkopt przekroić potem na 3 blaty, dobrze nasączyć.

Krem śmietankowy do przełożenia
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i wystudzić.
Śmietanę mocno schłodzić. Dodać cukier puder i śmietan-fixy i ubić na sztywno, dodać zimną, ale płynną jeszcze galaretkę, wymieszać.*)
Krem podzielić na  2 części.
Przełożyć nasączone uprzednio blaty biszkoptu. Schłodzić dobrze w lodówce.

Krem śmietankowy do obłożenia boków i wierzchu

Ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix. Obsmarować boki i górę tortu.
I tu 2 uwagi:
1/ Pod taką jak ta dekorację /zdobienie kremem na dużej powierzchni/ cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu, nie musi być równo, ważne jednak aby spod kremu nie wystawało ciasto
2/ Wierzch – góra tortu, w części przeznaczonej pod dekorację z opłatka, odpowiadająca rozmiarowi tego opłatka, powinna być możliwie jak najrówniejsza, żeby opłatek dobrze przylegał

Teraz na środku tortu umieścić opłatkowy obrazek, bardzo delikatnie za pomocą dłoni lub wypukłej części łyżki docisnąć jego powierzchnię do powierzchni tortu, zwracając szczególną uwagę na brzegi opłatka. Teraz można już przystąpić do wykonania zdobień – dekoracji.

Ważna uwaga – opłatek należy położyć na torcie na 3-6 godz. przed podaniem /żeby zbyt nie rozmiękł/ i dopiero wtedy można wykonać dekorację/zdobienie zewnętrzne tortu, zwłaszcza góry tortu/ .
Tort można oczywiście wykonać rezygnując z dekoracji obrazkiem z opłatka.

Krem do dekoracji zewnętrznej tortu
Ser mascarpone połączyć z cukrem pudrem /małe obroty, tyle tylko, żeby połączyć z cukrem i uzyskać gładką masę/ .
Schłodzoną śmietanę ubić, usztywnić śmietan-fix.
Na końcu ostrożnie połączyć bitą śmietanę z serkiem mascarpone /śmietanę dodawać do serka/. Schłodzić w lodówce, po czym wykonać dowolne dekoracje/zdobienia/.

*) bezpieczniej jest  dodać pierw do żelatyny łyżkę ubitej śmietany, wymieszać, dodać znowu 2-3 łyżki śmietany, znowu wymieszać i dopiero połączyć z całą śmietaną – zapobiegnie to ewentualnemu powstaniu grudek z żelatyny czy galaretki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*