Tort miętowy II

Tort miętowy po raz drugi, ale przygotowany w nieco inny sposób.
Okazja, to oczywiście urodziny mojej Jedynej…  A, nie będę zdradzać.
Ona wie, ale może nie chciałaby być wymienioną tu na blogu…
Jest wielbicielką mięty i czekolady.
No to wznosimy toast tortem czekoladowo-miętowym:

100 LAT w zdrowiu, szczęściu i miłości!

tort-mietowy-iia
Inspirację do przygotowania kremu znalazłam u Ani, ale dokonałam pewnych zmian stosownie do moich oczekiwań.
Polecam również inny Tort miętowy.
tort-mietowy-iib

Składniki /tortownica śr. 24 cm/

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli

Krem budyniowo-miętowy

1 kostka masła /200g/
1 budyń śmietankowy /40g/
1,5 szklanki mleka 3,2%
150 g miętowych landrynek
1/4 szklanki wody

Krem śmietanowo-miętowy

1 torebka miętowej herbaty zaparzona w 3/4 szklanki wrzątku
1 galaretka agrestowa
330 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
5-7 pastylek miętowych w czekoladzie – grubo pokrojonych

Polewa czekolada

100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki kremowej 30%

Dodatkowo

do nasączenia – szklanka mocnej herbaty miętowej
do dekoracji – kilka sztuk czekoladowych pastylek miętowych, starta gorzka czekolada lub posypka czekoladowa
tort-mietowy-iic-3
tort-mietowy-iic
tort-mietowy-iia-2

Wykonanie

Biszkopt
Dzień wcześniej /najlepiej/ upiec biszkopt z podanych wyżej składników wg przepisu podstawowego /klik/.
Biszkopt przekroić potem na 3 blaty – 2 grubsze i 1 cienki na wierzch..

Krem budyniowo-miętowy
Landrynki przełożyć do rondla, zalać 1/4 szklanki wody, postawić na ogniu, mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Zaraz po przygotowaniu landrynek ugotować budyń, do gorącego dodać syrop miętowy i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć folią i całkowicie wystudzić.
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodawać partiami zimny budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu.

Krem śmietanowo-miętowy
Zaparzoną wcześniej w 3/4 szklanki wrzątku herbatę miętową zagotować, wsypać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Ubić śmietanę ze śmietan-fixem, wlać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać.
Dodać grubo pokrojone pastylki w czekoladzie.

Składanie tortu
– blat biszkoptu nasączony herbatą miętową
– masa budyniowo-miętowa /odłożyć ewentualnie kilka łyżek do dekoracji lub posmarowania boku/
– blat biszkoptu nasączony herbatą miętową
– krem śmietanowo-miętowy
– cienki blat biszkoptu nasączony delikatnie herbatą

Tort oblać polewą czekoladową /czekoladę rozpuścić ze śmietaną podgrzewając na małym ogniu – nie gotować/ i dowolnie udekorować.
Ja ozdobiłam rozetkami z odłożonego kremu i kawałkami pastylek czekoladowych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*