Szparagi w maślanym sosie

Znów powiało wielkim światem??? w mojej ocenie nie… aż tak nie…może nie jestem smakoszem?

Składniki

1 pęczek szparagów /u mnie zielone/
2 łyżki masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól, szczypta cukru
pieprz biały
kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie

Szparagi oczyścić, odłamać twarde zgrubienia /nie trzeba używać noża, odłamią się w odpowiednim miejscu same/, podgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ok. 1/2 łyżeczki cukru – gotować raczej w pozycji stojącej ok. 5-10 min. Odcedzić z wody.
Masło roztopić na patelni, patelnię zdjąć już z ognia, dodać śmietanę, 1 łyżkę wody z gotowania, sok z cytryny i energicznie wymieszać.
Przyprawić sos do smaku pieprzem oraz odrobiną soli i cukru. Polać szparagi i… rozkoszować się smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*