Strucla drożdżowa z konfiturą różaną i kruszonką

Bardzo dobre ciasto, przepis do wykorzystania też do innych wypieków drożdżowych. Tym razem zrobiłam jedną strucję, wyszła olbrzymia, ba rdzo wyrosła. Na orztszłość z tej porcji zrobić dwie.
 

forma u mnie 11×35 cm – na przyszłość zrobić 2  strucle z tej porcji

Ciasto

500-550 g mąki pszennej
100 g masła lub dobrej margaryny umnie margaryna tortowa/
2 jajka
7 g drożdży instant
100 g cukru
skórka otarta z jednej niewielkiej cytryny
płaska łyżeczka soli
250 ml ciepłego mleka

Nadzienie
słoik konfitury różanej

Kruszonka
25 g masła
30 g cukru
40 g mąki pszennej

Wykonanie

W garnku roztopić masło, dodać do niego mleko, wymieszać,Do miski wsypać mąkę, dodać jajka rozbełtane z cukrem. wymieszać, dodać drożdże, skórkę otartą z cytryny, sól. Wszystko razem wyrobić za pomocą miksera z hakiem.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować kruszonkę – rozetrzeć masło z cukrem i mąką, aż składniki się połączą.

Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć go na deskę i rozwałkować na placek, który posmarować następnie marmoladą i zwinąć w roladę.
Roladę przełożyć na papier do pieczenia, po czyn przeciąć ją ostrym nożem wzdłuż na pół, ale z jednej strony nie do końca. Zapleść teraz oba paski na przemian jak warkocz i przełożyć do keksówki. Posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Odstawić  jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Piec ciasto około 35-40 minut./II poziom grzanie góra-dół/.
:Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*