Śledzie z grzybami marynowanymi

Zbliża się koniec karnawału, ostatki, śledziki… Zatem może śledź w takim wydaniu?
śledzie z grzybami marynowanymi

Składniki

6 płatów śledzi marynowanych w oleju /u mnie śledzie wiejskie/
1 słoiczek marynowanych grzybków /moje podgrzybki miały 180 g/
1 spora cebula
3 kopiate łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz
śledzie z grzybami marynowanymi

Wykonanie

Cebulę pokroić w cienkie ćwierć plasterki, lekko posolić i zeszklić na oleju, po czym dodać koncentrat pomidorowy, gaz wyłączyć i szybko wymieszać, wystudzić.
Śledzie odsączyć, pokroić w paski, połączyć z ostudzoną cebulą.
Grzybki odsączyć z zalewy, pokroić w paski i dodać do śledzi, wymieszać, dodać do smaku pieprzu.

1 komentarz do “Śledzie z grzybami marynowanymi

  1. To bardzo dobry przepis. Podobny robiła moja mama 30 lat temu – przy czym dodawała jeszcze jajko i zielony groszek konserwowy. Dużo zależy od jakości śledzi (nie mogą być zakwaszane) i grzybów – własne marynaty borowikowe są tu najlepsze.
    Dziękuję za przypomnienie czasów dzieciństwa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*