Śledzie a’la tatar

Szybka i smaczna przekąska. Miałam w planie zrobić je na święta BN, ale zostały „popełnione” w innej wersji, a ponieważ jestem wielką miłośniczką śledzi, zostały zrobione teraz i … pożarte przeze mnie. Zrobiłam jednak z połowy składników, stąd dałam radę. Wyszła maleńka miseczka z tej 1/2 porcji.
śledź a'la tatar
inspiracja stąd

Składniki

4 płaty śledziowe /użyłam marynowane w oleju/
3-4 ogórki konserwowe /mogą być też kiszone, wówczas 2 wystarczą/
2 cebule  /użyłam czerwona/
pieprz, sól opcjonalnie
1 łyżka majonezu /użyłam jogurt naturalny, na przyszłość nic nie dam /
1 łyżka oliwy /użyłam olej smakowy własny/
3 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie

śledź a'la tatar

Dobrze odsączone śledzie oraz cebulę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę. Doprawić pieprzem, dodać posiekany szczypiorek, oliwę i majonez i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą.
Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Nałożyć do małych miseczek lub filiżanek, lekko ugniatając, a następnie wyłożyć dnem do góry. Dowolnie przybrać. Konsumować z chlebem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*