Sernik rosyjski

Bardzo dobry sernik podpatrzony u Izy. Powtarzając za autorką – zwarty, a zarazem miękki, na kruchutkim spodzie z dodatkiem gałki muszkatołowej. A przepis – jak podaje Iza – pochodzi z książki „Najlepsze ciasta świata”…

Składniki /forma 24×36 cm

Spód

3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki zwykłego cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 miękkiego masła
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

1 kg twarogu na sernik
250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone
1 i 1/2 szklanki cukru
6-7 dużych jaj
sok i skórka z cytryny
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml tłustej śmietany 36%
rodzynki
cukier puder do posypania

Wykonanie

Spód:
Piekarnik nagrzać do 180st.C
Składniki ciasta zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno formy ciastem. Piec ok 10 minut. Wyjąć i ostudzić.

masa serowa:
Ser dwukrotnie zmielić lub rozdrobnić w malakserze /ja tak zrobiłam/. W dużej misce utrzeć oba rodzaje sera, dodać 1 szklankę cukru, miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodawać po kolei żółtka – dokładnie ucierając, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę i dalej miksować.
Białka ubić dodając pozostały cukier, aż staną się gęste i błyszczące. Śmietanę również ubić, ale w osobnym naczyniu. Powoli dodawać białka i śmietanę do masy serowej delikatnie, aczkolwiek dokładnie mieszając.

Masę serową przelać na ostudzony spód. Posypać powierzchnię rodzynkami i wymieszać masę tak, by część z nich się zatopiła.

Sernik piec 10 minut w 180 st. C, a następnie 1 godzinę w 140-150st.C. Dobrze jest na spód piekarnika włożyć naczynie z gorącą wodą /przed włożeniem blaszki z sernikiem/.
Upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w piekarniku – przez 10 min. w zamkniętym, potem zrobić małą szczelinę.. Kiedy jest już zimny, wyjąć go i włożyć na noc do lodówki.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*