Sernik gotowany zamknięty w jasnym biszkopcie

Sernik ten robiłam w przeszłości dość często, a ostatnio jakoś poszedł w zapomnienie. Pojawiają się nowe przepisy, a te stare… no właśnie, wypadają z pamięci. Jednak wystarczy wyciągnąć z szuflady stary, często poplamiony, pożółkły zeszyt z przepisami i wszystko się przypomni. A ile jeszcze wspomnień wróci przy okazji…

Składniki /forma 24×36 cm/

Biszkopt

5 dużych jaj /lub 6 mniejszych/
1 szklanka drobnego cukru /3/4 też wystarczy, jeśli wolimy mniej słodkie/
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
5 łyżek oleju rzepakowego
szczypta soli

Ser

1 kg sera tłustego zmielonego 3 razy /może być dobry wiaderkowy/
1 kostka masła
6 jaj
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe /na 0,5 l płynu każdy/
0,5 szklanki mleka 3,2%
rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa lub cytrynowa

lukier cytrynowy /z 0,5 szklanki cukru pudru/ lub cukier puder do posypania

Wykonanie

Upiec biszkopt zgodnie z przepisem podstawowym /klik/.
Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty.

Ser zmielić przez maszynkę /jeśli użyjemy sitka do maku wystarczy jeden raz/.
Do rondla włożyć tłuszcz i roztopić, dodać ser, jaja , oba cukry i na małym ogniu podgrzewać do czasu, aż powstanie jednolita masa.
Budynie rozpuścić w mleku, wlać do gotującego się sera i ponownie zagotować.
Dodać bakalie i wymieszać.
Lekko przestudzoną masą przełożyć przekrojony biszkopt.
Wierzch polukrować lub posypać cukrem pudrem..

 

  1. Witam , mam pytanie o biszkopt , czy musi być z tego przepisu czy może być każdy inny, mam na myśli to czy sernik na innym nie siądzie i zgniecie ciasto . Proszę o odpowiedź czy to ma znaczenie

  2. Witaj Aniu,
    biszkopt możesz upiec wg własnego sprawdzonego przepisu, nie ma to znaczenia. Najlepiej upiecz go dzień wcześniej, wtedy dobrze ostygnie i lepiej się da przekroić.
    Pozdrawiam.

    • Witaj Kasiu. Nie wiem w jakim celu chcesz dodać tą bitą śmietanę… chodzi o podniesienie kaloryczności?
      Jednak bez względu na cel uważam, że śmietana jest tu zbędna, a poza tym dodana do jeszcze letniej masy serowej rozpuści się nieco i rozrzedzi masę serową, z pewnością nie poprawi ani smaku, ani wyglądu. Ale decyzja należy do Ciebie. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*