Sernik Bounty

Prezentowałam już jakiś czas temu sernik bardzo kokosowy, cały biały – Sernik Rafaello. Dziś będzie nieco podobny, bo też bardzo kokosowy, ale polany czekoladą, trochę jak batoniki Bounty, stąd też jego nazwa.
Przepis podpatrzony u Ani.

sernik bounty (3a)

Składniki /u mnie tortownica 24 cm/

Spód
1 op. czekoladowych Hitów /najlepiej wersja XL ok. 250 g/

Ser

1 kg mielonego twarogu /może być dobry z wiaderka/
1 szklanka cukru
5 jajek /M/
2 łyżki mąki pszennej /z lekkim czubkiem/
2 łyżki mąki ziemniaczanej /z lekkim czubkiem/
1 szklanka wiórek kokosowych
2/3 szklanki likieru kokosowego
sernik bounty

Wierzch

1 czekolada mleczna
60 ml śmietanki 30%
wiórka kokosowe do dekoracji
sernik bounty (4a)

Wykonanie

Wiórka kokosowe zalać likierem, wymieszać, odstawić na min. 30 minut, najlepiej na ok. 2 godziny (a można nawet na całą noc).
Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek – ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko ugnieść.

Ser zmiksować z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, następnie mąkę i na końcu wiórka z likierem – cały czas miksując.
Całość wylać na spód z ciastek, piec ok. 60 min. w 180 st.C.na II poziomie /wskazane, aby na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy wodą/.

sernik bounty(2)

Po upieczeniu sernik zostawić 10 min. w wyłączonym już piekarniku, po czym studzić także w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Przygotować polewę: śmietankę doprowadzić do wrzenia i gaz wyłączyć, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać, aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu jeszcze lekko ciepłego ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi. Wystudzić i odstawić do lodówki.

Moje zmiany
–  zamiast likieru kokosowego zamiennie użyłam mleka kokosowego – gęsta część
– tym razem użyłam sera o smaku waniliowym /Vitello – Biedronka/
– lubię ciasta wyższe, więc piekłam w tortownicy śr.24 cm, Ania sugeruje śr. 26-28 cm

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*