Sałatka z selera naciowego, rukoli, sałaty rzymskiej oraz suszonych pomidorów

To już ostatnia porcja sałaty z mojego ogródka. Jakiś czas temu /będzie chyba z 10 dni/ będąc na działce zerwałam jeszcze posianą jesienią rukolę, a ponieważ jest stosunkowo dobra pogoda, świetnie przechowywała się na balkonie w pojemniku. I dziś właśnie wykorzystałam ją po raz ostatni do przygotowania tejże sałatki. Kolacja z jej udziałem była bardzo udana, tzn. smaczna.
 

Składniki

2 łodygi selera naciowego
spora garść sałaty rukoli
mała sałata rzymska /lub inna/
kilka łyżek tartej mozzarelli
kilka pomidorów suszonych /w oleju/

sos
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 łyżki soku z cytryny /u mnie ocet pigwowy/
1 łyżeczka musztardy miodowej
pieprz i sól do smaku

Wykonanie

Składniki sosu wymieszać dokładnie w zamykanym słoiku.

Łodygi selera oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paseczki. Liście rukoli dać w całości, sałatę rzymską porwać na małe kawałki. Pomidory suszone pokroić na mniejsze części.
Składniki sałaty wymieszać, posypać serem. Przed podaniem polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*