Sałatka z ogórka kiszonego, papryki i zielonego groszku

Późną wiosną, kiedy nie ma jeszcze ogórków kiszonych małosolnych, ale na zapasie są kiszone na zimę z roku ubiegłego, lubię przygotować na ich bazie sałatki z różnymi dodatkami. Dodatki te mają na celu złagodzić smak ogórków, bardzo już kwaśnych zazwyczaj o tej porze roku, a równocześnie urozmaicić nieco samą sałatkę.
Dziś tym dodatkiem będzie słodka, czerwona papryka i zielony groszek dla kontrastu.
A rezultat… smaczności…

Składniki

3-4 ogórki kiszone
1/2 puszki groszku zielonego lub 1 mała
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula biała lub czerwona
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany/jogurtu/ majonezu
pieprz kolorowy
koperek lub natka pietruszki lub szczypiorek

Wykonanie

Groszek osączyć dokładnie na sitku.
Ogórki i cebulę pokroić w cienkie plasterki na szatkownicy, zaś paprykę pokroić w paseczki. Czosnek przepuścić przez praskę. Koper drobno posiekać.

Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać śmietanę i pieprz, wymieszać, chwilę schłodzić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*