Sałatka śledziowa z burakami

Przypomniałam sobie o pysznej sałatce, którą ongiś serwowała moja szwagierka na wszelkich imprezach, a którą to sałatką wprost się zawsze zażerałam.
Szwagierka mieszka obecnie daleko i nie wiem, czy jeszcze ją robi /zapewne tak/, ale postanowiłam dziś ją odtworzyć i wyszła bardzo dobra. Wprawdzie ta, którą zapamiętałam była bardziej czerwona, ale myślę, że to efekt zastosowania oliwy zamiast majonezu. Następnym razem zrobię ją też z dodatkiem oliwy, ale dziś jest z moim „majonezem”, wszak nie używam do sałatek majonezu „sklepowego”.
sałatka śledziowa z burakami

Składniki

4 płaty śledzi /używam śledzie wiejskie w oleju/
2 buraki ćwikłowe /średniej wielkości/
3 ziemniaki
1 czerwona cebula
4 ogórki konserwowe /lub kiszone/
1 słodkie jabłko

4 łyżki śmietany /zamiennie oliwy/
1-2 łyżki musztardy
pieprz, sól, cukier – do smaku

Wykonanie
sałatka śledziowa z burakami

Śledzie odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w paseczki.
Buraki ugotować, a po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę /ja starłam na grubych oczkach/.
Ziemniaki również ugotować w łupinach, a następnie obrać i pokroić w kostkę.
W kostkę pokroić też jabłko, ogórki i cebulę.
Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i przyprawami.
Przed podaniem dobrze schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*