Ryba z piekarnika pieczona w panierce

Na specjalne życzenie miała dziś być ryba na obiad, ale nie za bardzo miałam ochotę ją smażyć, bo to i gorąco i te zapachy potem… Zrobiłam więc rybę przygotowaną jak do smażenia i upiekłam w piekarniku. Przy okazji upiekłam też ziemniaki z tego oto przepisu:Pieczone ziemniaki Hasselback.
Był i wilk syty i owca cała – jak mówi przysłowie.
ryba z piekarnika pieczona w panierce1

Składniki

0,5 kg filetów rybnych /np.dorsza, miruny lub morszczuka/
sok z cytryny
przyprawa do ryb
sól, pieprz cytrynowy
1 jajko
mąka
bułka tarta
ryba z piekarnika pieczona w panierce2

Wykonanie

Filety rybne umyć i osuszyć, skropić sokiem z cytryny, doprawić przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Naczynie z rybą wstawić do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie w rozkłóconym jajku i w bułce.
Naczynie żaroodporne skropić olejem i wysypać kaszą manną /kasza manna powoduje, że nic nie przykleja się do dna – nie ja to wymyśliłam, ale „odgapiłam” od Danusi i sprawdziłam…i tak jest rzeczywiście/. Ułożyć opanierowane filety i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st.C + termoobieg /II poziom piekarnika/ przez 45-50 min. W razie braku funkcji termoobiegu piec w temp. 180 st.C.
Równocześnie z rybą można upiec ziemniaki, tak jak ja to zrobiłam.
ryba z piekarnika pieczona w panierce

4 myśli nt. „Ryba z piekarnika pieczona w panierce

  1. Czy ta ryba jest taka sucha?
    Pytam bo z piekarnika zawsze mi taka wychodzi.
    I jeszcze jedno pytanie.
    Czy naczynie żaroodporne jest otwarte czy zamknięte?

    Chciałabym zaserwować rybke na wigilię w nieco lżejszej formie bez tego smażenia SIĘ przy kuchence😀

  2. Piekę odkrytą, a czy sucha? nie wydaje mi się… wszystko zależy jaką rybę użyjesz /jak będą cienkie płaty to wyjdą pewnie suche/, no i dużo zależy od piekarnika i czy razem z rybą jeszcze coś pieczesz. Dla pewności można skrócić czas pieczenia do 25-30 min., zwiększając nieco temperaturę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*