Racuchy na kefirze z rabarbarem

Ni stąd, ni zowąd naszła mnie ochota na racuchy, a ponieważ pod ręką miałam akurat rabarbar, to go wykorzystałam. I powiem tak – pyszności! puchate, dość kwaskowate jako że rabarbaru nie żałowałam, ale z dodatkiem konfitury bądź posypane cukrem pudrem są w sam… wg mojego smaku.

Składniki

2 szklanki mąki /dałam tortową/
2 szklanki kefiru
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia /lub 1 łyżeczka suchych drożdży/

3-4 laski rabarbaru /zależy jakie są duże – moje były średniej grubości/  -pokrojone w drobną kostkę
olej do smażenia
   z cukrem pudrem
   z jogurtem naturalnym i konfiturą

Wykonanie

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać kefir, cukier i cukier waniliowy i wyrobić za pomocą miksera. Dodać rabarbar.
Nakładać łyżką małe porcje masy na rozgrzaną patelnię, smażyć z obu stron /po 2-3 min./.
Podawać wg uznania – z cukrem pudrem, śmietaną, bitą śmietaną itp. lub frużeliną owocową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*