Pulpety w sosie marchewkowo-ogórkowym

Wyszperałam przepis, stąd od razu go wpisuję, aby znowu gdzieś się „nie zapodział”.
A danie robiłam jakiś czas temu kilkakrotnie i bardzo mi smakowało.
pulpety w sosie marchewkowo-ogórkowym

Składniki

0,5 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
1 kg świeżych ogórków
3 marchewki
3 łyżki śmietany
mąka
natka pietruszki lub koperek

Wykonanie
pulpety w sosie marchewkowo-ogórkowym

Zielone ogórki obrać i pokroić w kostkę, jeśli są duże ziarenka
to usunąć. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Można też pokroić oba składniki w plasterki.
Mięso zmielić razem z cebulą, dodać jajko, pieprz, sól, wyrobić masę i uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, a
następnie przełożyć do miski. Na tym samym oleju podsmażyć ogórki i
marchewkę. Gdy warzywa już będą lekko rumiane, podlać je bulionem (np. z  kostki), tyle, żeby były przykryte. Teraz dołożyć   pulpety i dusić jeszcze chwilę, do miękkości marchewki, następnie zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietana.
Dodac koperek lub natkę.

Inna wersja: zamiast marchewki- pieczarki pokrojone w plasterki i na sam koniec pomidory
przepis znaleziony w necie – autorem był marinik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*