Prosty sernik – kremowy i aksamitny

W okresie letnim dominują u mnie ciasta ze świeżymi owocami. Ja je uwielbiam i robię w różnych wariantach, ale ostatnio jeden z domowników się zbuntował – a może kiedyś dla odmiany upiekłabyś sernik? Wiem, że serniki lubi bardzo i to takie najprostsze, bez jakichś wymyślnych dodatków i innych udziwnień. Chciałam więc taki zrobić. Pomyślałam, że zrobię w tortownicy, bo w planie miałam też upiec ciasto … a jakże, z owocami, tym razem z agrestem.
No więc będzie najprostszy sernik, ale za to pyszny, że tylko mniam mniam zrobić i się zajadać ze smakiem.
sernik prosty
źródło Magda

tortownica 24 cm /u mnie kwadratowa 24×24 cm/

Składniki

1/2 kostki masła
1 niepełna szklanka cukru (ok. 200 g)
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
1 kg twarogu /trzykrotnie zmielić lub kupić gotowy sernikowy w wiaderku – ja kupiłam w wiaderku z Trzebowniska/
serek waniliowy do posmarowania wierzchu /kilka łyżek/ + wiórki czekoladowe do oprószenia
mąka do oprószenia blachy (lub papier do pieczenia)
sernik prosty

Wykonanie

Natłuścić tortownicę i wysypać cienko mąką ziemniaczaną /lub wyłożyć papierem do pieczenia/.
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C.

Masło utrzeć z połową szklanki cukru – ja to robię mikserem. Kiedy powstanie w miarę spójna masa maślana, cały czas ucierając dodawać kolejno po 1 żółtku i ucierać na puszystą masę.

Do gotowej masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli. Kiedy są już ubite na sztywno, dodać pozostałą część cukru i dokładnie wymieszać.

Do części maślanej z żółtkami dodawać małymi porcjami twaróg sernikowy i mieszać na gładką masę, tyle tylko, żeby składniki się połączyły /nie napowietrzać za mocno, aby potem nie opadał za dużo/.
Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łopatką do połączenia składników, po czym wylać do przygotowanej wcześniej formy.

Wstawić na II poziom do nagrzanego już piekarnika /170 st.C/ i piec łącznie przez 60 minut, przy czym gdy już wyrośnie zmniejszyć grzanie do 150 st. C /mniej więcej po 30 min./. Po całym czasie pieczenia /po tych 60 min./ wyłączać piekarnik, uchylić drzwiczki i trzymać sernik w nagrzanym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut. Wyjąć, obkroić dookoła brzeg sernika tj. objechać go dookoła nożem i zostawić w blasze do wystygnięcia.
sernik prosty

Przed podaniem posmarować serkiem waniliowym i oprószyć wiórkami czekoladowymi.
Najlepszy dobrze schłodzony – wskazane, aby włożyć go na noc do lodówki i konsumować na następny dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*