Polędwiczki z mintaja zapiekane z cebulą i sosem śmietanowo-musztardowym

Kolejna propozycja dania rybnego, przygotowanego w piekarniku. Jest i smacznie i dietetycznie…

Składniki

4 polędwiczki mintaja /mogą być filety innej ryby/
2 cebule drobno posiekane
1-2 łyżki masła
1/4 szklanki słodkiej śmietanki /u mnie 12%/
2 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz cytrynowy

Wykonanie

Rybę umyć i osuszyć /mrożoną pierw rozmrozić/, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny.
Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W małym garnku rozpuścić masło, dodać przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, musztardę, śmietanę oraz odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.
Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć posiekaną cebulą, polać przygotowanym sosem, przykryć i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st.C przez 40 min. pod koniec na 5 min. odkryć.
Jeśli danie będzie przygotowywane z filetów rybnych, które są cieńsze niż polędwiczki, czas pieczenia skrócić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*