Placuszki bez jaj z cukinią

Wymyślanie potraw z udziałem cukinii ciąg dalszy. Tym razem proponuję placuszki z cukinią… nie, nie, nie mylić z tymi będącymi już na blogu przepisami na różniaste kotleciki i placuszki z cukinii. Te nie będą z cukinii, a z cukinią, co oznacza, że cukinia nie będzie podstawowym składnikiem, a dodatkiem.
Podałam je z moim ulubionym jogurtem greckim, z dodatkiem ogórka świeżego i pomidorków koktajlowych. Mnie smakowało bardzo.
placuszki bez jaj z cukinią (2a)

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki kwaśnego mleka /kefiru, jogurtu/
1 łyżeczka sody
na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 czerwonej cebuli
1 młoda cukinia
sól, pieprz
natka pietruszki, świeża bazylia
placuszki bez jaj z cukinią

Wykonanie

Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubych oczkach.
Cebulą pokroić w drobniutką kostkę. Dodatki zielone posiekać.

Z mąki, mleka oraz sody i proszku zrobić ciasto /wymieszać trzepaczką rózgową/. Dodać cebulę, cukinię i dodatki zielone, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placuszki na rumiano /ogień średni/. Osączyć na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe podawać z ulubionymi dodatkami np. sosem czosnkowym czy innym zimnym ulubionym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*