Pesto z jarmużu

Mam już na swoim blogu przepis na Pesto domowe, ale kiedy spotkałam inną jego odmianę na blogu Krysi, postanowiłam je zrobić. I oto ono.
pesto z jarmużu

Składniki

6-7 liści świeżego jarmużu
120 g sera białego feta*
200 ml oliwy z oliwek
4-5 łyżek ziaren słonecznika łuskanego

Wykonanie

Wszystko przełóż do wysokiego naczynia i miksuj blenderem aż się połączy na prawie jednolity kolor. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniczku najlepiej szklanym. Dobry smak utrzymuje się do około 7 dni.

* W związku z tym, że ser feta jest dość słony, do pasty nie trzeba dodawać soli. Jeśli użyje się innego sera białego czy żółtego, być może trzeba będzie dosolić potrawę.

Moje uwagi:
Na dłuższe przechowywanie wlać troszkę oliwy na wierzch /wtedy można przechowywać nawet 1 m-c/.
Można go też w odpowiednich porcjach zamrozić.
Pesto możemy używać jako pastę do kanapek, farsz do mięsa, a nawet jako dip do słonych przekąsek .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*