Paszteciki

Na bazie ciasta na Kapuśniaki będą dziś paszteciki, do tego ekspresowe. Do nadzienia użyłam bowiem…pasztetowej.
paszteciki (3)

Ciasto

800-850 g mąki pszennej /5 szklanek/
8 łyżek oleju
40 g drożdży
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
400-450 ml ciepłego mleka
2  jajka

Farsz

50-60 dkg pasztetowej /u mnie drobiowo-wieprzowa/
1 duża cebula + 1 łyżka oleju
opcjonalnie – kilka pieczarek /ew. grzybów, pomidorów suszonych itp./
1 jajko
pieprz ziołowy – daję sporo
vegeta lub sól – w razie potrzeby /z reguły pasztetowa jest wystarczająco doprawiona/

dodatkowo – do posypania kminek, mak
paszteciki (2)

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem.
Mąkę przesiać przez sito do miski. Dodać sól, jajko, olej, wlać mleko z drożdżami,
wyrobić krótko ciasto (można w robocie kuchennym).
Po wyrobieniu ciasta odstawić go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką (powinno podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie podzielić go na 4 części. Jedną część rozwałkować, kształtując z niej placek o kształcie prostokąta /rozmiar ok. 40×15 cm/.
Na środek ciasta wyłożyć wzdłuż 1/4 farszu /pasztetu/, po czym zrolować i złączyć ciasto w miejscu „styku”, a utworzony rulon odwrócić tak, aby zlepienie znalazło się na spodzie. Wierzch posmarować wodą lub mlekiem i posypać kminkiem lub makiem.
Pokroić na kawałki ok. 3 cm, układać na blasze do pieczenia, posmarowanej cienko olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec ok. 20 minut.
Analogicznie postąpić z 3 pozostałymi częściami /na czas oczekiwania mają pozostawać cały czas w misce przykryte ściereczką/.

Farsz

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju razem z pieczarkami drobno pokrojonymi.
Pasztetową wyjąć z osłony, rozgnieść widelcem, dodać cebulkę, jajko, pieprz ziołowy, ewentualnie vegetę lub sól /jeśli trzeba/ i wyrobić farsz – wszystko przy pomocy widelca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*