Naleśniki ze szpinakiem i serkiem pleśniowym

Szpinak, to obok cukinii, moje drugie ulubione warzywo.
Dziś będą naleśniki ze szpinakowym farszem.
naleśniki ze szpinakiem

Składniki

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

1 cebula
40-50 dkg szpinaku /świeży lub mrożony/
1 serek pleśniowy /dałam trójkątny niebieski z Biedronki 150 g/
2 łyżki śmietany
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 5 dkg startego żółtego sera

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać posiekany czosnek, a po chwili pokrojony szpinak, chwilę dusić. Dodać ser, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć gaz i dorzucić ser żółty starty, całość dokładnie wymieszać.
Napełniać naleśniki farszem, zwijać w ruloniki.
Podawać po podgrzaniu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*