Naleśniki z serem i dżemem

Naleśniki robię od czasu do czasu. Bardzo lubię je latem ze smażonymi jabłkami… z taką rozprażoną papieróweczką….. pychota….
Dziś też je zrobiłam, ale miałam tych naleśników więcej, więc postanowiłam coś jeszcze z nimi pokombinować. Wiele razy robiłam je z samym serem, albo z samym dżemem. A gdyby tak? I tak powstały moje dzisiejsze naleśniki z farszem 2w1, czyi z serem i dżemem łącznie. A ponieważ wyszły całkiem smaczne, zapisuję dla potomnych, zawsze i taki wariant warto mieć pod ręką.

Ciasto naleśnikowe

2 szklanki mąki pszennej
1,5  szklanki mleka
1,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia /będą mięciutkie/
2 łyżki oleju

Farsz

250 g białego sera /może być też homogenizowany czy sernikowy z wiaderka/
2-3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego /tylko do twarogu, natomiast pominąć, gdy damy serek homogenizowany lub sernikowy z wiaderka/
2-3 łyżki cukru pudru
1/2 słoika dżemu – smak ulubiony

Wykonanie

Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym.

Ser posłodzić, w przypadku twarogu rozdrobnić widelcem.
Każdy naleśnik smarować cienką warstwą dżemu, a następnie warstwą sera. Zwijać w rulon. Przed podaniem można podsmażyć /lub nie/ i posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*